1η επίσκεψη

Κατά την πρώτη επίσκεψη σας στο ιατρείο μας, θα σας ενημερώσουμε για το είδος και τη βαρύτητα του ορθοδοντικού σας προβλήματος , θα συζητήσουμε τις εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του, τη διάρκεια της θεραπείας και το κόστος αυτής. Μαζί θα συζητήσουμε οποιαδήποτε απορία έχετε, ώστε ολοκληρώνοντας την επίσκεψη σας να έχετε μια σαφή και πλήρη εικόνα σχετικά με τη θεραπεία που θα οδηγήσει στο πιο όμορφο και υγιές χαμόγελο σας.

1η επίσκεψη

Συνωστισμός-στραβά δόντια

Αραιοδοντία-διαστήματα μεταξύ των δοντιών

Υπεράριθμα ή ελλείποντα δόντια

Έγκλειστα δόντια

Σταυροειδής σύγκλειση

Υπερσύγκλειση

Προγναθισμός άνω γνάθου- Προέχοντα άνω δόντια

Προγναθισμός κάτω γνάθου

Ανοικτή δήξη-χασμοδοντία

Προ-προσθετική Ορθοδοντική

Απόκλιση μέσης γραμμής

Τύποι ορθοδοντικών μηχανισμών

Invisalign, η διαφανής εναλλακτική για τα σιδεράκια

Το Invisalign μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ποικίλων ορθοδοντικών προβλημάτων χωρίς σύρματα και σιδεράκια, με τη χρήση μιας σειράς από διαφανείς νάρθηκες που κατασκευάζονται ειδικά για σας. Η θεραπεία σας είναι στη  ουσία αόρατη, σχεδόν κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι κάνετε Ορθοδοντική Θεραπεία.

Οι νάρθηκες Invisalign κατασκευάζονται ώστε να μετακινούν σταδιακά τα δόντια σας προς την επιθυμητή τελική τους θέση με βάση το σχέδιο θεραπείας που έχει καταρτιστεί από εμάς. Ο κάθε νάρθηκας είναι κατασκευασμένος με ακρίβεια ώστε να μετακινεί τα δόντια σας χιλιοστό προς χιλιοστό. Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσουμε αν το σύστημα Invisalign είναι κατάλληλο για εσάς. Εφόσον είναι, θα καθορίσουμε το σχέδιο θεραπεία σας και θα στείλουμε τα αποτυπώματα των δοντιών σας στην Align Technology. Στη συνέχεια, θα μπορούμε να δούμε μαζί μια 3D προσομοίωση της θεραπείας σας, πριν αυτή καν ξεκινήσει. Κάθε νάρθηκας χρησιμοποιείται για 2 εβδομάδες και αφαιρείται μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων και της στοματικής υγιεινής.  Για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων μόνο ένας Ορθοδοντικός πιστοποιημένος από την Align Technology μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει με το σύστημα αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα Invisalign και τον τρόπο λειτουργίας του, παρακαλούμε επισκεφθείτε την  ιστοσελίδα www.Invisalign.gr.

Invisalign

Γλωσσικά σιδεράκια Incognito

Τα σιδεράκια συγκολλώνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών και έτσι είναι πρακτικά αόρατα! Τα γλωσσικά σιδεράκια Incognito κατασκευάζονται ειδικά για τον κάθε ασθενή σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Γερμανίας.

Στην πρώτη επίσκεψη σας στο ιατρείο μας θα εξετάσουμε αν το σύστημα Incognito είναι κατάλληλο για σας.  Τα αποτυπώματα των δοντιών σας στέλνονται στα εργαστήρια της Incognito στο Bad Essen της Γερμανίας όπου κατασκευάζονται χυτά χρυσά σιδεράκια και ορθοδοντικά σύρματα ειδικά για την περίπτωση σας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η μέγιστη άνεση σας και το καλύτερο δυνατό αξιόπιστο αποτέλεσμα. Τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται λίγες εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των Incognito. Το καλύτερο σας χαμόγελο δεν απέχει πολύ!!!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα Incognito και τον τρόπο λειτουργίας του, παρακαλούμε επισκεφθείτε την  ιστοσελίδα www.hiddenbraces.co.uk. 

Incognito

Γλωσσικά σιδεράκια Win

Τα σιδεράκια Win όπως και τα Incognito ανήκουν στη νέα γενιά γλωσσικών αγκυλίων και επίσης συγκολλώνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα Win και τον τρόπο λειτουργίας του, παρακαλούμε επισκεφθείτε την  ιστοσελίδα  www.lingualsystems.co.uk.

WIN

Λευκά/Διαφανή σιδεράκια

Είναι κατασκευασμένα από κεραμικό υλικό ή  από τεχνητό ζαφείρι και προσφέρουν πραγματικά μία αισθητική επιλογή για ενήλικες και εφήβους ασθενείς  με τη ίδια αποτελεσματικότητα όπως τα μεταλλικά σιδεράκια. Σε συνδυασμό με λευκά ορθοδοντικά σύρματα είναι σχεδόν αόρατα.

Λευκά σιδεράκια

Μεταλλικά σιδεράκια

Οι πιο συνηθισμένοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας είναι  πλέον μικρότεροι σε μέγεθος και βελτιωμένοι σε εμφάνιση.

Μεταλλικά σιδεράκια

Ακίνητος μηχανισμός διάνοιξης της υπερώας

Με τη διεύρυνση της υπερώας (άνω γνάθου) βελτιώνεται , στην  περίπτωση που αυτή ενδείκνυται,  τόσο η σχέση των δύο γνάθων μεταξύ τους όσο και η σχέση των δοντιών. Με τη διεύρυνση της  άνω γνάθου, δημιουργείται περισσότερος  χώρος  για τα μόνιμα δόντια αλλά και ένα φαρδύτερο,  πιο ελκυστικό τελικό χαμόγελο! Έτσι, μειώνεται και η πιθανότητα ανάγκης εξαγωγής μονίμων δοντιών για ορθοδοντικούς λόγους .

Εξωστοματικό Τόξο

Το εξωστοματικό  τόξο είναι μια συσκευή που παράγει δυνάμεις ώστε να καθοδηγήσει την αύξηση του προσώπου και των γνάθων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την μετακίνηση των δοντιών σε καλύτερη θέση ή και για να παρεμποδίσει τη μετακίνηση των δοντιών όταν αυτό δεν είναι επιθυμητό. Είναι μια θαυματουργή συσκευή που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας και ποτέ  έξω από το σπίτι, βελτιώνοντας θεαματικά την αισθητική του προσώπου!!!!

Λειτουργικά Μηχανήματα (μασελάκια)

Χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης  με στόχο την τροποποίηση του δυναμικού αύξησης και τη βελτίωση της σχέσης άνω και κάτω γνάθου και επομένως τη συνολική βελτίωση της αισθητικής του προσώπου

Συγκρατητικές συσκευές/συσκευές Διατήρησης του αποτελέσματος

Η διατήρηση του όμορφου χαμόγελου σας είναι στο χέρι σας! Η διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος είναι εξίσου σημαντική όσο και η θεραπεία του ορθοδοντικού προβλήματος. Για να διατηρηθεί το όμορφο και υγιές χαμόγελο πρέπει να τηρείται  το πρόγραμμα συντήρησης, χρησιμοποιώντας τους συγκρατητικούς  μηχανισμούς (μασελάκια) σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται.

Τα δόντια υπόκεινται σε συνεχείς μικρομετακινήσεις που αποτελούν ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής, δεδομένου ότι το οστούν γύρω από τα δόντια  βρίσκεται σε συνεχή αναδιαμόρφωση. Ο καλύτερος τρόπος για  να τις εμποδίσετε είναι να ακολουθείτε το πρόγραμμα συντήρησης, ενώ στην περίπτωση που διαπιστώσετε έντονες αλλαγές , καλείστε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Οι συγκρατητικές συσκευές μπορεί να είναι ακίνητες (κολλημένες ) στην πίσω επιφάνεια των δοντιών ή κινητές.

Στοματική υγιεινή

Μετά την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών η στοματική υγιεινή απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και χρόνο. Αυτό όμως είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα από την Ορθοδοντική Θεραπεία.

Με τη στοματική υγιεινή επιδιώκουμε να απομακρύνουμε την οδοντική πλάκα και τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια , που αν δεν απομακρυνθούν μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα ούλα (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), τερηδόνα, κακοσμία στόματος ή ακόμα και μόνιμες λευκές κηλίδες στα δόντια.

Συχνότητα βουρτσίσματος:

Το βούρτσισμα των δοντιών που φέρουν ορθοδοντικούς μηχανισμούς πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα και το βράδυ πριν τον ύπνο. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορέσετε να βουρτσίσετε μετά από κάποιο γεύμα, βεβαιωθείτε ότι ξεπλύνατε πολύ καλά το στόμα με νερό, ώστε τουλάχιστον να απομακρύνετε το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων τροφών. Τουλάχιστον μία φορά τη μέρα το βούρτσισμα πρέπει να είναι πολύ επιμελές, ώστε να απομακρυνθούν και τα παραμικρά υπολείμματα τροφών. Αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο χρονοβόρα, οπότε ιδανικά είναι να γίνεται πριν το βραδινό ύπνο.

Τρόπος βουρτσίσματος:

Χρησιμοποιείστε φθοριούχο οδοντόκρεμα και μία οδοντόβουρτσα σε καλή κατάσταση.  Όταν έχουν τοποθετηθεί ορθοδοντικοί μηχανισμοί, η οδοντόβουρτσα φθείρεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη αντικατάσταση της.

Βουρτσίστε γύρω από τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς με κυκλικές κινήσεις για 10 δευτερόλεπτα γύρω από κάθε δόντι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιφάνειες που βρίσκονται ανάμεσα στα σιδεράκια και τα ούλα, όπου και συχνότερα αναπτύσσονται τερηδόνες. Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί 3 λεπτά με το ρολόι.  Μην ξεχνάτε να βουρτσίσετε τις πίσω επιφάνειες των δοντιών, τη γλώσσα και τα ούλα  σας.  Η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας ενδείκνυται.

Τρόπος βουρτσίσματος

Μεσοδόντια Βουρτσάκια:

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια για τέλεια στοματική υγιεινή, καθώς μπορούν να απομακρύνουν τα υπολείμματα τροφών γύρω από τα σιδεράκια σας μπαίνοντας κάτω από το σύρμα. Διαθέτοντας καπάκι, είναι εύκολο να τα έχετε πάντα μαζί σας και ιδανικά να τα χρησιμοποιείτε μετά από κάθε γεύμα.

Μεσοδόντια βουρτσάκια

Διατροφή και Ορθοδοντική

Τα ορθοδοντικά μηχανήματα, παρόλο που είναι γερά ώστε να μετακινούν τα δόντια, είναι πολύ ευαίσθητα στην κακομεταχείριση. Έτσι δεν πρέπει να παραμελείτε τη φροντίδα τους και δεν πρέπει να τα κακοποιείτε.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί όσον αφορά το είδος των φαγητών που τρώτε και τον τρόπο με τον οποίο τρώτε.

Πρέπει να αποφεύγετε:

  • Σκληρές τροφές (ποπ-κορν, ξηρούς καρπούς, παξιμάδια), που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα σιδεράκια σας, να τα ξεκολλήσουν ή  να στραβώσουν τα σύρματα που τα ενώνουν. Μπορείτε βέβαια να φάτε μήλα, καρότα, κρέας και άλλες σκληρές τροφές αρκεί να τις κόψετε προηγουμένως σε μικρά κομμάτια και να μην τις δαγκώσετε απευθείας.
  • Κολλώδεις τροφές (καραμέλες γάλακτος, τσίχλες, παστέλι), που μπορούν να ξεκολλήσουν τα σιδεράκια σας.
  • Τροφές μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη (γλυκά, σοκολάτες, αναψυκτικά), που βοηθούν στη δημιουργία τερηδόνας. Εάν φάτε γλυκά πρέπει αμέσως να βουρτσίσετε τα δόντια σας ή να ξεπλύνετε με νερό.

Επίσης μη δαγκώνετε σκληρά αντικείμενα όπως, μολύβια, στυλό, παγάκια ή τα …νύχια σας!!!

Έκτακτα προβλήματα

Υπάρχουν ελάχιστα έκτακτα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της Ορθοδοντικής Θεραπείας τα οποία να απαιτούν άμεση αντιμετώπιση από τον Ορθοδοντικό.  Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορούν να συμβούν αντιμετωπίζονται εύκολα στο σπίτι από τον ασθενή ή τους δικούς του ή στο επόμενο προκαθορισμένο ραντεβού. Αν πάντως αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να επιλύσετε μόνοι σας, τηλεφωνήστε να κανονίσουμε μία συνάντηση για την επίλυση του.

Τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε αφορούν:

Ευαισθησία στα δόντια

Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να αντιμετωπίζετε κάποια ευαισθησία στα δόντια 2-3 μέρες μετά από κάθε Ορθοδοντικό ραντεβού. Η ευαισθησία αυτή συνήθως είναι εντονότερη κατά τη διάρκεια του φαγητού. Αν υπάρχει έντονη ευαισθησία, προτιμήστε μαλακές τροφές και ξεπλύνετε με χλιαρό αλατόνερο. Εάν επιμείνει πάρτε το παυσίπονο που θα παίρνατε αν είχατε πονοκέφαλο.

Εάν εξέχει το σύρμα προς τα πίσω και σας τρυπάει

Προσπαθήστε να το βάλετε στη θέση του. Αν δεν τα καταφέρετε στεγνώστε το με μια χαρτοπετσέτα, βάλτε πάνω του κεράκι ή προσπαθήστε να το κόψετε με νυχοκόπτη που έχετε προηγουμένως απολυμάνει σε οινόπνευμα.

ορθοδοντικο κερι

Εάν ξεκολλήσει κάποιος δακτύλιος ή κάποιο σιδεράκι ή σπάσει κάποιο σύρμα

Εάν ενοχλεί, χρησιμοποιήστε το ειδικό κεράκι για να το καλύψετε. Τηλεφωνήστε για να κλείσετε ραντεβού. Αν ξεκολλήσει τελείως, φυλάξτε το δακτύλιο ή σιδεράκι και φέρτε το μαζί σας.

Αιμορραγία στο βούρτσισμα

Η αιμορραγία στο βούρτσισμα, εντοπισμένη ή γενικευμένη,  υποδηλώνει ότι υπάρχει φλεγμονή στα ούλα, λόγω της ελλιπούς στοματικής υγιεινής. Έτσι, χρειάζεται να επιμείνετε περισσότερο κατά το βούρτσισμα στη συγκεκριμένη περιοχή και να χρησιμοποιήσετε και κάποιο στοματικό διάλυμα που θα σας συστήσουμε.

Ερεθισμός στην εσωτερική πλευρά σε χείλη ή μάγουλα

Κατά τις πρώτες μέρες μετά την τοποθέτηση των Ορθοδοντικών Μηχανισμών, ενδέχεται να εμφανιστούν ερεθισμοί ή μικρές πληγές, στην εσωτερική πλευρά του στόματος αντίστοιχα με τα χείλη ή τα μάγουλα ή στην επιφάνεια της  γλώσσας, λόγω της επαφής και της τριβής με τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Ο ερεθισμός αυτός είναι προσωρινός και παρέρχεται μετά από λίγες μέρες όταν οι ιστοί προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Για την ανακούφιση από τον ερεθισμό καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το ειδικό Ορθοδοντικό κερί που σας παρέχουμε το οποίο τοποθετείτε σε μικρή ποσότητα πάνω στο σιδεράκια ή το συρματάκι που προκαλεί τον ερεθισμό.

Γλωσσάρι

Είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τους διάφορους ορθοδοντικούς μηχανισμούς ώστε να μπορείτε να μας εξηγήσετε πιθανό πρόβλημα, εφόσον προκύψει.

Γλωσσάρι

Προσδέσεις (A)

Το σύρμα συγκρατείται πάνω σε κάθε σιδεράκι με τη βοήθεια μιας ελαστικής (χρωματιστής ή διαφανούς) ή συρμάτινης πρόσδεσης.

Σύρμα (B)

Το σύρμα συγκρατείται στα σιδεράκια μέσω των προσδέσεων και είναι εκείνο που ασκεί τις δυνάμεις στα δόντια προκειμένου να επιτευχθεί Ορθοδοντική μετακίνηση.

Σιδεράκια (C)

Τα σιδεράκια είναι απευθείας κολλημένα πάνω στα δόντια και χρησιμεύουν ώστε να συγκρατούν το σύρμα στη θέση του.

Μεταλλικοί δακτύλιοι (D)

Οι δακτύλιοι  τοποθετούνται στα πίσω δόντια.

Άγκιστρα για διαγναθικά λαστιχάκια (E)

Στα άγκιστρα αυτά εφαρμόζουν λαστιχάκια που τοποθετεί μόνος του ο ασθενής προκειμένου να καθοδηγηθεί η μετακίνηση των δοντιών προς την επιθυμητή θέση.