Τα δόντια με συνωστισμό (‘στραβά δόντια’) δυσκολεύουν τις διαδικασίες στοματικής υγιεινής, με αποτέλεσμα την πρόκληση προβλημάτων τόσο στα δόντια (τερηδόνα), όσο και στους γύρω ιστούς που περιλαμβάνουν ούλα και οστούν (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα). Σε περίπτωση κακής σύγκλεισης (όταν δηλαδή τα δόντια δεν «κουμπώνουν» σωστά) μπορεί να προκληθούν προβλήματα όπως φθορά ή κάταγμα της αδαμαντίνης/σμάλτου των δοντιών, προβλήματα Κροταφογναθικής Διάρθρωσης, προβλήματα ομιλίας και μάσησης, τραυματισμός των μαλακών ιστών / ούλων κ.ά.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις ενός αντιαισθητικού χαμόγελου επίσης δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Η απουσία ενός όμορφου, ευχάριστου χαμόγελου οδηγεί σε μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Τέλος, τα ορθοδοντικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η ορθοδοντική θεραπεία μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο κοστοβόρα από τις οδοντιατρικές εργασίες που θα απαιτηθούν για τα σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα που αναπτύσσονται με το πέρασμα των χρόνων, όταν δεν υπάρχει έγκαιρη ορθοδοντική αντιμετώπιση.

Γιατί η ορθοδοντική θεραπεία είναι σημαντική

Πλέον αρμόδιος για μια επιτυχημένη έκβαση της Ορθοδοντικής Θεραπείας, είναι ο ειδικός Ορθοδοντικός, ο ειδικευμένος δηλαδή Οδοντίατρος που έχει αποφοιτήσει από ολοκληρωμένο τριετές πρόγραμμα μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στην Ορθοδοντική. Παράλληλα ο ειδικός Ορθοδοντικός έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Όλοι οι Ορθοδοντικοί είναι Οδοντίατροι, μόνο όμως ένα πολύ μικρό ποσοστό των οδοντιάτρων είναι ειδικοί Ορθοδοντικοί. Οι ειδικοί Ορθοδοντικοί μετά από απαιτητική εκπαίδευση αποκτούν τις ικανότητες και δεξιότητες να μετακινούν ορθοδοντικά τα δόντια και να καθοδηγούν την σκελετική αύξηση των γνάθων.

expertise

Τα περισσότερα Ορθοδοντικά Προβλήματα είναι κληρονομικά. Παραδείγματα τέτοιων γενετικών προβλημάτων είναι συνωστισμός, αραιοδοντία, προέχοντα άνω δόντια, υπεράριθμα ή ελλείποντα δόντια και σκελετικά προβλήματα γνάθων.

Άλλα ορθοδοντικά προβλήματα είναι επίκτητα και αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Ενδεικτικά, αιτίες που τα προκαλούν είναι: παρατεταμένος θηλασμός δακτύλου ή πιπίλας, στοματική αναπνοή, λανθασμένος τρόπος κατάποσης, πρόωρη απώλεια ή παρατεταμένη παραμονή νεογιλών δοντιών, ατυχήματα, ιατρικά προβλήματα, κ.ά.

Κάποιες φορές ένα κληρονομικό ορθοδοντικό πρόβλημα περιπλέκεται περαιτέρω από κάποια επίκτητη περιβαλλοντική κατάσταση. Ανεξάρτητα πάντως από την αιτία του ορθοδοντικού προβλήματος, ο Ορθοδοντικός είναι ο πλέον κατάλληλος για την αντιμετώπιση του.

Πώς προκαλούνται τα ορθοδοντικά προβλήματα

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, έτσι κι η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει. Σε γενικές γραμμές η διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ 6-30 μηνών. Η διάρκεια αυτή εξαρτάται από τη βαρύτητα του Ορθοδοντικού προβλήματος, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και τη γενικότερη συνεργασία του ασθενούς. Οι ασθενείς που διατηρούν καλό επίπεδο στοματικής υγιεινής, αποφεύγουν τις σκληρές και κολλώδεις τροφές, ακολουθούν τις οδηγίες του ορθοδοντικού ως προς τη χρήση των ορθοδοντικών μηχανισμών (λαστιχάκια, εξωστοματικό, μασελάκι κ.ά.) και προσέρχονται ανελλιπώς στα προκαθορισμένα μηνιαία ορθοδοντικά ραντεβού τους, ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους στον ελάχιστο δυνατό χρόνο επιτυγχάνοντας το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

Πόσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία

Το κόστος της Ορθοδοντικής Θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η σοβαρότητα του ορθοδοντικού προβλήματος, η διάρκεια της θεραπείας και το είδος των ορθοδοντικών μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν. Στην πρώτη μας επίσκεψη θα συζητήσουμε το κόστος και τις δυνατότητες αποπληρωμής του.

Στο ιατρείο παρέχεται η δυνατότητα χρήσης πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας, καθώς επίσης και άτοκων δόσεων.

Πόσο κοστίζει η ορθοδοντική θεραπεία

Παρόλο που η Ορθοδοντική Θεραπεία μπορεί να βελτιώσει ένα χαμόγελο σε κάθε ηλικία, για κάθε ασθενή υπάρχει μία ιδανική χρονική περίοδος για την έναρξη της θεραπείας. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόληψη σε όλους τους τομείς της Ιατρικής και Οδοντιατρικής είναι προτιμότερη της θεραπευτικής αντιμετώπισης, η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται σε ηλικία 6-7 ετών. Παρότι στην ηλικία αυτή δεν έχουν ανατείλει ακόμα όλα τα μόνιμα δόντια, ο Ορθοδοντικός είναι σε θέση να διαγνώσει τις ήδη υπάρχουσες ή τις αναπτυσσόμενες δυσαρμονίες στη σχέση των γνάθων ή των δοντιών ή και των δύο. Σε αυτή τη μικρή ηλικία, πιθανόν να μην είναι απαραίτητη η άμεση έναρξη της Ορθοδοντικής θεραπείας αλλά ο Ορθοδοντικός θα μπορέσει να ορίσει την πλέον ιδανική χρονική περίοδο για την έναρξη της θεραπείας, εφόσον αυτή απαιτείται.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για την έναρξη της θεραπείας

Είναι σημαντικό να γίνει μια πρώτη ορθοδοντική εκτίμηση το συντομότερο δυνατόν. Γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία των ορθοδοντικών θεραπειών ξεκινά μεταξύ των ηλικιών 10-12. Φυσικά, αυτό είναι διαφορετικό και εξατομικευμένο για κάθε περίπτωση. Σε γενικές γραμμές όμως επειδή παιδιά και έφηβοι αναπτύσσονται ακόμα, ορθοδοντικές θεραπείες που ξεκινούν σε αυτήν την περίοδο οδηγούν σε βέλτιστα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

Happy woman mother and her female girl children having fun together laughing and smiling on vacation at a beach